Magic Vinegar, Mas d’en Gil Solera 1958

mas-d-en-gil-logoMas d’en Gil Agredolç Vinegar Solera 1958 start from and important potential: on the one hand the vinegar soleras from 1958 originating from the estate, which could be obtained thanks to former owners of the vineyards, the Barril family, on the other hand the Mas d’en Gil wines which have not been selected for Coma Vella or Clos Fontà red wines despite possessing the strength and typical structure of Priorat wines.

agredolc(Versión en Castellano abajo) Once the cultivation of acetic acid bacteria has been activated and the young wines, which are mainly Carignan and Grenache, have reached 30 – 40 g/l of acetic acid, they are transferred to casks where they are left to age for two years. The wines are then blended with the solera from 1958.

Finally, 80 g/l of sugar are added in the form of rectified must concentrate to balance the acidity of the vinegar and to create the desired contrast between acid and sweet flavors, so that a culinary condiment not only for dressing salads, but also for adding aromatic intensity and complexity to a multitude of other dishes, is obtained.

Tasting Notes:

TASTING NOTES: A perfume of Garnatxa (Grenache) vinegar. Aromas of dried fruit and nuts, almonds and hazelnuts and dried fruit such as dates, dried apricots and figs. In the mouth, its fine acidity accentuates its perfume.

Food Recommendation:

Perfect for vinaigrettes and salads, in reduced sauces and to add flavour to Gazpacho (cold tomato soup), other cold soups and baked fish.


 

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El dúo Mas d’en Gil: Aceite de oliva virgen extra 100% arbequina DO Siurana y el Vinagre Agridulce

El vinagre Mas d’en Gil Agredolç Solera 1958 parte de un potencial muy importante: por un lado las soleras de vinagres de 1958 procedentes de la propia finca, obtenidas gracias a los predecesores, la Familia Barril, y por otro los vinos de Mas d’en Gil que no reúnen los requisitos de calidad suficientes para formar parte de sus vinos tintos de reserva Coma Vella o Clos Fontà, pero que tienen la graduación y la estructura característica de los vinos del Priorat.

Después de activar el cultivo de bacterias acéticas, los vinos jóvenes procedentes en su mayor parte de Garnachas y Cariñenas, cuando alcanzan los 30-40 g/l de ácido acético pasan a las barricas, donde son criados durante dos años. Estos vinos después de dos años se mezclan con la solera de 1958

Se añaden 80 g/l de azúcar en forma de mosto concentrado rectificado, para
equilibrar la acidez del vinagre y conseguir el contraste entre los sabores ácido y
dulce que buscamos, de forma que se obtenga un condimento culinario, no sólo apto
para aderezar ensaladas, sino también aportar intensidad aromática y complejidad a
multitud de platos.

Nota de Cata:

Perfume de vinagre de garnacha. Aroma a frutos secos, almendras y avellanas, y fruta confitada como dátiles, melocotones e higos. En boca presenta una acidez fina que acentúa su perfume.

Gastronomía:

Perfecto en vinagretas y ensaladas, en reducciones de salsas y para aromatizar gazpachos, sopas frías y pescado al horno.

Smart Gourmet incorpora tan selecto vinagre a su catálogo internacional para venta directa a tiendas especializadas de Europa.

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