L’Auca de l’Escudella

Us convidem aquest Nadal a gaudir de l’ Auca de l’Escudella i Carn d’Olla. El gran plat de la tradició gastronòmica de Catalunya és una precisa barreja de tot el que ens agrada i el que ens dona la nostra terra i cultura. Volem donar a cada ingredient el seu torn en una proposta d’auca molt visual on no hi falta cap dels convidats a taula.
Si voleu seguir l’auca amb els versos de cada quadre, sols heu de fer clic a les imatges.  

auca_escudella_1
De l’hort posarem els grans fruits de l’hivern / Els que neixen sota terra, des del principi vagin coent. Els que creixen on surt el Sol i bufa el vent / No correu, que no els fa falta tan d’infern.
auca_escudella_2
Patates i pastanaga, un bocí per cadascú que ja n’hi ha prou / Les Xirivies i els Naps venen per donar més gust al Brou.
auca_escudella_3
De Porro i branca d’Api en posem un de sol / serem més generosos per trobar la més gran Col.
auca_escudella_4
Cigronet, petit i sec, que ets el primer en entrar en remull / ets el fill de la nit d’abans que comenci el bull / Cigrons vestits amb malla que entreu al brou ben dormits / gaudirem de la quitxalla quan sigueu ben humits.
auca_escudella_5
De la Granja i el Corral ens interessa una colla / per fer gran l’escudella i gaudir la Carn d’Olla  / No oblidem el magisteri de la gallina i l’encant del Gall / costelles de Vedella, el pit del Xai i del Porc molt més d’un tall.
auca_escudella_6
Dels esquelets en farem l’ànima del brou / amb un tros de pernil assecat ja n’hi ha prou. / De la vedella el braó salat i una bona costella / del Xai el brot del pit, que el caldo no ens quedi ensopit!
auca_escudella_7
Del Porc ho volem tot, de la careta el morro fi, els peus i les manetes per aplaudir i si ens donen el tros de cua, tot quedarà més fi.
auca_escudella_8
L’escudella queda molt més elegant i fina / amb uns bons quarts de pollastre o Gallina. / Els pedrets i les Crestes del Gall no son per tothom / però a qui li agrada és el millor del mon.
auca_escudella_9
L’escudella te ingredients de tots els colors, de la terra els vegetals i un bon tros de cada animal. Per acabar-ho d’arrodonir l’esforç de l’home ha de lluir
auca_escudella_10
Els Xarcuters per Sant Martí veuen el porc a venir, en faran cansalada viada i bones botifarres, negres i blanques, per embotir
auca_escudella_11
El Tiki-Taka d’aquesta història ens durà cap a la glòria. Dins de l’olla jugarà la pilota, carns picades, all i julivert i d’oli sols una gota.
auca_escudella_12
De les Espigues en fem blat / i de l’ingeni de l’home el Galet es nat / Ja hi un miracle dins del brou, a l’escudella és el darrer que cou / que no faltin mai Galets / per quedar ben Satisfets.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s